gallery/banner website-annekebollebakker
De heilige Drie-eenheid
Categorie:
Algemeen
Prijs:
€395.00
Formaat:
60x80cm
Materialen:
Acryl op doek, mixed media
Beschikbaarheid:
Verkocht
Beschrijving

(naar de icoon van A. Roeblov)

Dit schilderij is geïnspireerd op de drie gestalten van God, voorgesteld door drie engelen, die bij Abraham op bezoek komen. De gastvrijheid die Abraham en Sara aan de engelen verleenden, wordt zo tot uitdrukking gebracht.

Op het schilderij staat links God de Vader, in het midden Jezus en rechts de Heilige Geest. Er vindt een gesprek plaats binnen het goddelijke samenzijn en hun eeuwige eensgezindheid. Het is de kringloop van de liefde waartoe wij uitgenodigd worden.

De cirkel is een symbool van goddelijke volmaaktheid omdat er in God begin noch einde is. De hoofden zijn naar elkaar gericht, wat een gesloten gemeenschap tussen de drie personen oproept: zij vormen een eenheid. Ook de handen lopen door de beweging in elkaar over. De kelk verwijst naar het unieke offer van Jezus aan het kruis. De vorm van de kelk vinden we terug in de tafel. De opening aan de voorkant van de tafel is bedoeld voor relieken van de martelaren. Wij voelen ons hierdoor verbonden met de martelaren van de kerk. Ook wij zijn geroepen om te getuigen van Jezus te zijn. De vorm van de opening vinden wij terug in de voorkant van de tafel.

De boom stelt de levensboom in het paradijs voor. Volgens een oude legende werd het kruis van Golgotha gemaakt uit de levensboom. Het hout van het kruis is bereid en neigt naar de Zoon toe. De rots is een beeld van de levenloze natuur, maar ook van de berg van de verheerlijking als beeld van de vereniging met God.

De huizen staan symbool van het hemelse Jeruzalem. Geopend en gastvrij wil het ons mensen uitnodigen in het wachtende Vaderhuis om thuis te komen.

De pelgrimsstok wijst erop dat God op weg is gegaan naar zijn schepping toe.

Kleuren: Blauw is de kleur van de godheid en hemelse waarheid. Rood is de kleur van het bloed, een weg die leidt tot de dood aan het kruis. Groen is de kleur van nieuw leven. Roze en goud zijn de kleuren die de hoogste rang aanduiden (namelijk: de Vader).

 

Klikken op afbeelding voor een volledig beeld van het schilderij.